Er det trygt å ha digitale nøkler for biler, minilager, og hus?

Digitale nøkler er ikke nye. De har eksistert i lang tid og har blitt brukt av både enkeltpersoner, offentlige etater, og store selskaper. Imidlertid har spredningen av Internett gjort dem mer vanlige, ettersom det gjør det enklere å logge på flere digitale tjenester, og få raskere tilgang på brukere, hus, og biler hver dag.

Når folk anvender digitale nøkler for ting som biler, minilager, og hus, derimot, så kan problemer oppstå. Selv om disse tre ikke er de eneste tingene man kan bruke digitale nøkler for – langt ifra – så er det tre av de som potensielt kan forårsake det største tapet i pengeverdi hvis noe går galt. Som du vil se, er det to hovedrisikoer: hacking, og misting av den digitale nøkkelen.

Digital nøkkel for biler

Digitale nøkler for biler medfører mange fordeler. De gjør at man enkelt kan dele bilnøkler med andre, låse og låse opp bilen fra avstand, åpne og lukke rutene fra avstand (for lufting), motta varsler på åpne dører eller bagasjeluker, og mer. Svaret på spørsmålet om det er trygt å ha digital nøkkel for biler er derimot både “ja” og “nei.” Det avhenger av situasjonen, og hvordan du har tenkt å bruke den digitale nøkkelen.

Dagens biler har innebygde sensorer som oppdager om de er brutt inn eller tuklet med, samt kjøremønstre som kan identifisere når noen andre kjører bilen din. I disse tilfellene vil noen biler enten deaktivere all funksjonalitet inntil du skriver inn et gyldig passord, eller gi en alarm for å avverge tyver. På én side er det derfor positivt å ha digital nøkkel for bilen din, siden det tilfører en ekstra beskyttelse mot tyveri.

På en annen side, derimot, med økningen av cybersikkerhetsrisiko, så ser det ut til at ideen kanskje ikke er så trygg som det har blitt trodd. Med hacking-hendelser som skjer oftere, vekker kombinasjonen av høyteknologiske digitale nøkler og biler bekymringer om sikkerhet.

En av de største bekymringene folk har er at hackere kan få ekstern tilgang til disse digitale nøklene, noe som vil være et stort sikkerhetsproblem. Bilen kan enten bli stjålet, eller det er kanskje også mulig at hackeren skrur av bilen mens brukeren sitter i den.

Totalt sett, så har det imidlertid vist seg å gå bra å bruke digitale nøkler for biler.

Digital nøkkel for minilager

Likt som for biler, så er det et sikkerhetsproblem knyttet til å ha digitale nøkler for minilager. Noen tror at disse nøklene kan bli hacket og stjålet. Den andre bekymringen er hva slags tilgang disse nøklene gir – hvis noen får tilgang til nøklene dine, kan de få tilgang til lageret ditt og stjele tingene dine. Den tredje bekymringen er maskinvaren – hvis enheten som har nøkkelen blir borte eller blir stjålet, kan det kanskje være mulig for tyver å åpne dørene til selve lagerlokalene, noe som tar dem ett steg nærmere til andre folk sine boder.

Noen selskaper benytter ekstra sikkerhetstiltak som en løsning for disse bekymringene. Flexistore, som tilbyr en app for Minilager i Oslo til sine brukere, har installert adgangssystem og videoovervåkning for å ha kontroll på hvem som er på lageret til enhver tid. Slik blir nytten av å ha tilgang til en person sin digitale nøkkel kansellert.

Digital nøkkel for hus

Ulempen med digitale husnøkler er at hvis noen tilfeldigvis hacket systemet, kan det være potensiale for at noen andre kan få tilgang til hjemmet ditt. Det er også bekymringer rundt å miste nøkkelen, altså mobilen den er tilkoblet, samt å gå tom for strøm, slik at man ikke får tilgang på appen som skal låse opp husdøra. Hvis dette skjer, vil man ikke kunne komme seg inn – til brukerens store misnøye, etter en lang arbeidsdag.

Fysiske nøkler medbringer derimot også risiko. De kan mistes eller stjeles, og da må du betale for kostbare erstatninger. Digitale husnøkler er tryggere fordi de bare lagres på smarttelefonen din. Og selv om det er mulig å miste mobilen sin, så er det mye mer sannsynlig at man mister nøklene sine. Samtidig vil man, med en digital nøkkel, føle seg tryggere med tanke på innbrudd, siden man ikke har noen fysiske nøkler å miste, som noen så kan stjele og bruke til å komme seg inn i huset (uten å lage mye bråk med knuste vinduer og slikt).

Bør du bruke vanlig eller digital nøkkel?

Vanlige nøkler har bestått tidens test for daglig bruk, men vi begynner å se at digitale nøkler blir sikrere og mer effektive, ettersom at denne nye teknologien videreutvikles. Alt i alt, så vil den beste låsen for deg være den som passer dine egne behov og preferanser.